Home

Maaike van der Haar, songwriter

Muziek is voor mij een soort moedertaal, al sinds ik jong was. Als ik als kind muziek hoorde die me raakte, was het alsof de muziek mij begreep, en andersom.

Toen ik met AMV-lessen (algemene muzikale vorming) begon leerde ik noten lezen en bedacht ik mijn eerste melodieën. Na deze AMV-lessen koos ik als instrument de hobo en heb ongeveer 7 jaar hobo-les gehad. Ook speelde ik in een harmonieorkest. Maar toen ik naar het voortgezet onderwijs ging groeide mijn belangstelling voor de popmuziek, en naarmate ik het Engels beter ging beheersen raakte ik ook steeds meer geïnteresseerd in teksten; de combinatie van de juiste woorden met de mooiste melodieën en harmonieën konden me eindeloos fascineren. Wat leek het me fantastisch om de mooie liedjes die ik leerde kennen zelf te kunnen spelen en zingen..! En omdat er een gitaar in huis was ging ik toen ik 12 jaar was aan de slag, met hulp van mijn zus, om akkoorden te leren spelen. Na een tijdje speelde ik mijn favoriete liedjes, en toen ik 14 was schreef ik mijn eerste eigen liedje. In de derde klas speelde ik in mijn eerste bandje, en al gauw wist ik niet beter dan dat ik liedjes schreef en zong; het was een tweede natuur geworden.

Na de middelbare school ging ik aan het conservatorium studeren om docent muziek te worden. Hier leerde ik onder andere de basis van piano spelen. Deze opleiding heb ik in 2004 afgerond aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen.

Momenteel ben ik docent muziek en daarnaast schrijf ik nog steeds liedjes. Ik speel als singer/songwriter in het trio May en toen één van mijn liedjes gepubliceerd werd op een Facebookpagina van Moeders voor Moeders kreeg ik een berichtje van een mevrouw die me vroeg of ik wel eens nummers in opdracht schreef. Behalve de liedjes die ik voor de toneelvereniging bij ons op school schreef (met gegeven tekst) had ik dat nog nooit gedaan, maar het leek me een leuke uitdaging. Mijn eerste opdracht was binnen en ik schreef een liedje voor het jubileum van een gelukkig stel (I still do). Ik ontdekte dat ik niet alleen een singer/songwriter ben, maar ook een SONGWRITER. Geef me een opdracht, een verhaal, een gevoel, en ik schrijf een liedje. Ik kan het nummer zelf uitvoeren en opnemen (samen met professionele muzikanten die ik op het conservatorium heb leren kennen) maar ik kan ook een demo opnemen waarmee een andere band  zelf aan de slag kan. Deze manier van werken bevalt me, naast het zelf blijven uitvoeren van mijn liedjes, erg goed en ik ben klaar voor meer!

Life is something set to music
I can hear it when I’m sad
There’s a chord in every muscle
Every kiss you ever had
Heather Nova

Deel dit als je het leuk vindt
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *